Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου

Το Ζάλογγο είναι ζωντανό μνημείο της Ελληνικής ιστορίας σε απόσταση 30 χλμ. από το Μεσοπόταμο αγέρωχο καλω­σορίζει τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Βρίσκεται σ’ ένα βράχο 786 μέτρων βόρεια της Πρέβε­ζας στο χωριό Καμαρίνα. Το βλέμμα του επισκέπτη στέκε­ται σε δύο σημαντικά τοπόσημα το μνημείο του Ζαλόγγου και τη μονή του Αγίου Δημητρίου.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Γεώργιο Ζογγο­λόπουλο κι ανεγέρθηκε από το 1950 έως το 1963 εις ανά­μνη­ση και τι­μή του γεγονότος που χαρακτηρίζει τη συγκεκρι­μένη πε­ριο­χή το χορό του Ζάλογγου , το έτος 1803 όταν οι Σου­λιώ­τισσες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους σέρνον­τας το χορό και τραγουδώντας το «Έχε ’γεια καϋμένε κό­σμε…», προτιμώντας τη πτώση από το βράχο από το να αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους του Αλή-Πασά.

Το μνημείο απέχει 410 σκαλοπάτια από την Ιερά Μονή Α­γίου Δημητρίου σε ένα υψόμετρο 710 μέτρων  της οποίας οι απαρχές της οποίας βρίσκονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν ο Σάββας βοσκός της περιοχής με την εύρεση της εικόνας του Ταξιάρχου Μιχαήλ,  το σημείο της ευρέσεως αποκαλείτε έως και σήμερα ‘’ Αγία Εικόνα ‘’, αποφασίζει να ακολου­θή­σει τον μοναχικό βίο και χτίζει την πρώτη Μονή των Ταξιαρχών στη κορυφή του Ζαλόγγου πρόκειται για το παλιότερο μοναστήρι της Ηπείρου.

Με το πέρασμα των αιώνων με μια ιστορία 1300 Χρόνων και αρκετές καταστροφές έχουν απομείνει μόνο ερείπια και μέρη της ένδοξης Μονής.

Τον 18οαι. χτίζεται το νέο Μοναστήρι, πρόκει­ται για μια μονόκλιτη  βασιλική με μεταγενέστερο τρούλο του 1810 και μοναδικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες του 1816 καθώς  η Μονή υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο με σημαντική ακίνητη περιουσία και συνεισφορά στον Αγώνα.

Αρκετοί από τους Ηγούμενους της Μονής υπέστησαν βασανιστήρια  και  είχαν μαρτυρικό  Τέλος .

Το 1916 ο ηγούμενος Αγαθάγγελος ανακαινίζει τη Μονή που είχε υποστεί  πολλές καταστροφές από τους Τούρκους κα­τά τα έτη 1824 , 1854 και 1897. Το 1962 επί Μητροπολίτου Στυ­λιανού μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι που λειτουρ­γεί   έως και σήμερα  αριθμεί  12 μοναχές με Ηγουμένη την Μοναχή Αικατερίνη.

 

Τηλέφωνο:D+30 26820 51320

Η   Μονή   είναι   επισκέψιμη   κάθε   μέρα   (εκτός

Παρασκευής):

Πρωί: 8:30 π.μ.-12:30 μ.μ.

Απόγευμα: 4:30-7:00 μ.μ. (το χειμώνα)

                      5:00-7:30 μ.μ. (το καλοκαίρι)

Η Ιερά Μονή κάθε Παρασκευή παραμένει κλειστή.

Διεύθυνση: Καμαρίνα, Τ.Κ. 48100,  Πρέβεζα

Gallery