Αχέροντας

Πηγές Αχέροντα

Άρρηκτα συνδεδεμένο με το χωριό του Μεσοποτάμου και το Νεκρομαντείο σε απόσταση 10 Χλμ. είναι το ποτάμι των ψύχων  ο Αχέρων ή Αχέροντας. Το όνομα του ποταμού ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη αχός των στεναγμών , της βοής του θρήνου και τη λέξη ρέω το πέρασμα στην Αθανασία,  μνημονεύεται στον Όμηρο, το Βιργίλιο, το Δάντη, το Λουκιανό. Το διάπλου του Μυθικού Αχέροντα πραγματοποιούσε ο ψυχοπομπός Ερμής  που παράδιδε τις ψυχές  στον Χάροντα  ο ποιος με τη βάρκα του και με τον οβολό ως πληρωμή μετέφερε τις ψυχές των νεκρών στο Νεκρομαντείο.

Στο ρου των 52 Χλμ. του ο Αχέροντας  διασχίζει τους τρεις νομούς της Ηπείρου, το νομό των Ιωαννίνων εκεί βρίσκονται   πηγές του στο όρος Τόμαρος  στο νομό  Θεσπρωτίας στα όρη του Σουλίου  στο χωριό Γλυκη  υπάρχουν και εκεί πηγές του ποταμού , στο νομό Πρεβέζης,  στο χωριό Αμμουδιά εκβάλλει ο Αχέροντας σχηματίζοντας ένα δέλτα απαράμιλλου κάλλους.

Στους παραποτάμους του συγκαταλέγονται ο Πυριφλεγέθων, και ο Κώκυτος, οι δυο αυτοι παραποτάμοι συνδέονται με τον Κάτω Κόσμο και το βασίλειο του Άδη. Στη ροή του Αχέροντα σχηματίζονταν και η Αχερουσία λίμνη,  η οποία αποξηράνθηκε τη δεκαετία το 1960  για υγειονομικούς κυρίως λόγους.

Η ποικιλομορφία του ποταμού  , η εγγύτητα του,  η σύνδεση με το Νεκρομαντείο , ο μύθος που τον περικλείει   , η  χλωρίδα και η πανίδα του  , οι  οικότοποι  και οι υδροβιότοποι  , η άγρια ομορφιά  του ,  οι επονομαζόμενες‘’ Πηγές του Αχέροντα ‘’, ‘’  η Χαράδρα του Αχέροντα ‘’, ‘’ οι Πύλες του Άδη ‘’, ‘’ η σκάλα της Τζαβέλαινας ‘’ δημιουργούν ένα Μυθικό ποτάμι που προσφέρεται για  εξερεύνηση , γνώση  και υπαίθρια σπορ, καθώς η προσβασιμότητα του είναι εύκολη.

Gallery

Πηγή el.wikipedia.org