Πάργα / Παξοί

Πάργα

Σε απόσταση 20 χλμ. από το Μεσοποτάμο, στις ακτές  του Ιουνίου Πελάγους, είναι ως ζωγραφιά  αφημένη και αμφιθεατρικά χτισμένη η Πάργα ,  σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο και όχι μόνο , η Πάργα των χιλίων ονείρων  και της Αλτάνας ,  η Πάργα με το Κάστρο της και το Νησάκι της  Παναγίας , η Πάργα  της οποίας η εικόνα σε ταξιδεύει σε όλα στα Επτάνησα, ενώ περπατάς στα ρομαντικά σοκάκια της με τις μυρωδιές του τόπου να ξεχύνονται και να σε αγκαλιάζουν , αποτελεί το πιο ξακουστό και διάσημο θέρετρο της Ηπείρου, το οποίο κατακλύζεται 365 μέρες το χρόνο από επισκέπτες και το Τουρισμό της να αποτελεί πυλώνα οικονομίας και ζωής για ολόκληρη τη περιοχή.

Οι πιο γνωστές  παραλίες είναι  το Λίχνος,  ο  Άι-Γιαννάκης , το Σαρακήνικο , ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, το Κρυονέρι, ο Βάλτος,  ο οποίος είναι παραλία προσβάσιμη  σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.

Η Πάργα στην μακραίωνη Ιστορία της κατοικήθηκε και διοικήθηκε από τους Ενετούς , τους Οθωμανούς  τους Άγγλους , τους Γάλλους  , τους Ιταλούς. Σήμερα στη πόλη της Πάργας  κατοικούν 2.450 άτομα , στους Αρχαίους Χρόνους  είχε την ονομασία Τορύνη, στους μετέπειτα Χρόνους η Πάργα και οι κάτοικοι της ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με το θαλάσσιο εμπόριο. Η μεγάλη ανάπτυξη και η εδραίωση της Πάργας συντελείται κατά την διάρκεια της Βενετικής κυριαρχίας το 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ.,  τότε οικοδομείται και το κάστρο της που αποτελεί έως και σήμερα  Τοπόσημο της Πάργας  , το όποιο υπέστην καταστροφές και αλλοιώσεις , με τη τελική του αναστήλωση  να πραγματοποιείται το  1790 .

Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζονται τα Κανάρεια , ενώ αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Μονή Βλαχερνών , το εκκλησιαστικό μουσείο, το κάστρο του Αλή Πασά στην Ανθούσα.

Η Πάργα είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κέρκυρα  , τη Λευκάδα, την Αμμουδιά  , τους Παξούς, στη μαρίνα της προσθαλασσώνονται και ταχύπλοα .

Gallery

Παξοί

Στους Μυθικούς χρόνους ο Ποσειδώνας, Θεός της Θάλασσας, χτυπώντας με τη Τρίαινα του το νησί των Φαιάκων τη Κέρκυρα, δημιούργησε τους Παξούς…

Για τον ερώτα του με την Αμφιτρίτη ,οι μοναδικοί Παξοί – Αντίπαξοι απέχουν 8 μίλια από τις ακτές της Ηπείρου. Στο μικρό αυτό νησί με έκταση 25,322 τ. μ. διαμένουν 2.374 κάτοικοι , χαρακτηριστικό σημείο είναι οι 60 εκκλησίες, πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Γάιος.

Οι παραλίες του νησιού Λόγγος, Λάκκα, Χαράμι, Κανόνι, Αχάι, Γαλάζιο.

Στα 3 µίλια από το Γάιο βρίσκονται οι Αντίπαξοι, με το αξεπέραστο Βουτούµι, τη Βρίκα, το Κήπο, το Κηπιάδι, το Μαρµάρι, το Λεβρεχιό. Οι Αντίπαξοι είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.

Gallery

Πηγή el.wikipedia.org