Νεκρομαντείο

Εικ. 2 Η υπόγεια αίθουσα Το εσωτερικό του Νεκρομαντείου , Τοποθεσία Μεσοπόταμος , Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα δικαιώματα επί του απεικονιζόμενου μνημείου ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)». «Το μνημείο { Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου } υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας». «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ηellenic Ministry of Culture and Sports – Hellenic Organization of Cultural Resources Development)».

Το σημείο αναφοράς του Μεσοποτάμου είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα ή ‘’Νεκυομαντείο‘’ του Αχέροντα, το πιο ξακουστό Μαντείο της Αρχαιότητας που δεσπόζει εντός του χωριού, στη κορυφή ενός λόφου 82 μ., του Ξυλοκάστρου, εδώ και 3000 χρόνια.

Χρονολογείται στους Μυκηναϊκούς χρόνους 14ος – 13ος π.Χ. καθώς η πρώτη αναφορά του βρίσκεται στην Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία Λ  ,, ἔνθα μὲν εἰς Ἀχέροντα Πυριφλεγέθων τε ῥέουσιν Κώκυτός θ᾿, ὃς δὴ Στυγὸς ὕδατός ἐστιν ἀπορρώξ, πέτρη τε ξύνεσίς τε δύω ποταμών εριδούπων ,,

“Εκεί ο Πυριφλεγέθοντας στου Αχέροντα το ρέμα κυλιέται με το Κωκυτὸ που πέφτει από τη Στύγα, κι ο βράχος που βαρύβροντα τα δύο ποτάμια σμίγουν.”

Στο ταξίδι του προς την γενέτειρα του την Ιθάκη, ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας επισκέπτεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Η άφιξη του ορίζεται σε ένα σημείο με λεύκες και ιτιές στο άλσος της Περσεφόνης, σημείο που συναντώνται ο Αχέροντας με τους 2 παραποτάμους του Κώκυτο και Πυριφλεγέθοντα.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι το μοναδικό μαντείο στον κόσμο που συνδέεται με τον Κάτω Κόσμο, εδώ συναντώνται ο Αχέροντας, η Αχερουσία λίμνη, το ταξίδι με την βάρκα και το προπομπό των ψυχών, τα δωμάτια επικοινωνίας, η μυσταγωγία που συνδέει την επίγεια ζωή με το υπερπέραν, η δυνατότητα της επαφής με το άγνωστο.

Στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν δινόταν χρησμοί, αλλά οι ζωντανοί επισκέπτες – προσκυνητές μέσω της ιερής και απόκοσμης κατάνυξης συναντούσαν τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας το 1958 – 1964 και το 1976 – 1977 από τον καθηγητή Ιωάννη Δάκαρη, το 2011 – 2015 η ΛΓ ‘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η μετέπειτα Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προέβη σε εργασίες αναστήλωσης, καλλωπισμού, περίφραξης και ανάδειξης του χώρου, χρήση της Οθωμανικής Κούλιας, μέτρα αντιπυρετικής προστασίας, και τοποθέτηση μπάρας για ΑΜΕΑ .

Εικ.3 Το Νεκρομαντειο , Τοποθεσία Μεσοπόταμος , Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα δικαιώματα επί του απεικονιζόμενου μνημείου ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)». «Το μνημείο {Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου} υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας». «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ηellenic Ministry of Culture and Sports – Hellenic Organization of Cultural Resources Development)».

Ο χώρος αποτελείται από ένα ιερό 3 στρεμμάτων με ορθογώνιο περίβολο, στη βόρεια πλευρά. Εκεί και ο ναός του Αγίου Ιωάννη, ένας απλός μονόχωρος ξυλόστεγος ναός του 1740 με βάση τη κτητορική επιγραφή. Ο ναός λειτούργησε ως θρησκευτικό κτίσμα έως και το 1958. Πρόκειται για ελληνιστικό συγκρότημα με δύο τμήματα: το δυτικό και το ανατολικό.

Στο  ανατολικό που χρονολογείται στον ύστερο 4ο – πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ., βρίσκονται ένα κεντρικό οικοδόμημα με τρία κλίτη και περιμετρικούς διάδρομους, στο δυτικό που χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ., υπάρχουν η αυλή, οι βοηθητικοί χώροι και  τα δωμάτια  των ιερέων του Νεκρομαντείου, των επισκεπτών, καθώς  οι πιστοί εικάζεται ότι  διέμεναν εντός του ιερού, προκειμένου να υποβληθούν σε δίαιτα, να καθαγιαστούν, να παραστούν και να τελέσουν σπονδές και θυσίες, για να κριθούν ικανοί να συναντήσουν τις ψυχές των νεκρών στη μεγάλη αίθουσα. Το Νεκρομαντείο ως ιερό λειτούργει ως το 167 π.Χ., τότε καταστρέφεται, με την κατάκτηση της περιοχής από τους Ρωμαίους το ιερό κατοικείται.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ωράριο Θερινό: Από 1/4 έως 31/10 Ώρες 08:00 -20:00

Ωράριο Χειμερινό: Από 1/11 έως 31/3 Ώρες 08:30 – 15:30

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ & Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: 3 ευρώ

Τηλέφωνο: 0030 26840 41206 και 2682089890

Εικ . 4 Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης και η Οθωμανική Κατοικία (Κούλια ) , Τοποθεσία Μεσοπόταμος , Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα δικαιώματα επί του απεικονιζόμενου μνημείου ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)». «Το μνημείο { Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης και η Οθωμανική Κατοικία (Κούλια ) } υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας». «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ηellenic Ministry of Culture and Sports – Hellenic Organization of Cultural Resources Development)»

ΕΦΥΡΑ

Εικ. 5 Μυκηναϊκή Ακρόπολη Εφύρας , Τοποθεσία Μεσοπόταμος , Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα δικαιώματα επί του απεικονιζόμενου μνημείου ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν. 3028/2002)». «Το μνημείο {Αρχαιολογικός χώρος Εφύρας} υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας». «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ηellenic Ministry of Culture and Sports – Hellenic Organization of Cultural Resources Development)».

Εντός του χωριού του Μεσοποτάμου ένα μονοπάτι οδηγεί στην  Εφύρα, τη Μυκηναϊκή πόλη με την Ακρόπολη η οποία χρονολογείται στον 14ο αιώνα π. Χ. και βρίσκεται 500 μ. βόρεια του Νεκρομαντείου, στο λόφο του Ξυλοκάστρου, αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ηπείρου.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν αρχικά στο διάστημα 1958 έως το 1987 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρη Δάκαρη ανασκαφέα του Νεκρομαντείου και τον Ακαδημαϊκό Αθανάσιο Παπαδόπουλο και αργότερα από το 2006 έως το 2008 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφεραν στο φως μια Ακρόπολη των Μυκηναϊκών χρόνων, αποτελούμενη από κυκλώπεια Τείχη, με είσοδο στο νότιο τμήμα του τείχους. Στα σημαντικότερα ευρήματα συγκαταλέγονται οι 3 ταφικοί τύμβοι διαμέτρου 16,10μ. Χ 1,68μ. με αντίστοιχους λακκοειδείς τάφους που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα π. Χ.

Λειτουργία : Ο Αρχαιολογικός χώρος της Εφύρας  είναι ανοιχτός κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Τηλέφωνο: 0030 2684 0 41206 και 0030 2682 0 89890